Sağlık

Çocuklara boş zamanın bitmediği hissettirilmelidir.

Uzmanlar, çocukların okula dönme ve yeni bir okula başlama konusunda ciddi gerginlik ve korku yaşayabileceğini belirterek, birçok ailenin bu durumla karşılaştığını söylüyor. Çocuk Gelişimi Dr., ebeveynlerin bu konuda çocuklarına karşı anlayışlı olmaları ve onlara zaman ayırmaları gerektiğini belirtti. Öğretim Üyesi Demet Gülaldı, doğru yönetilen bir süreçle tatilden okula geçişin stresli olmadığını, hatta eğlenceli olabileceğini belirtiyor. Okullar açılmadan önce “Bir dönemi tamamlayıp yeni bir döneme başlıyoruz” mesajını vermek için tatile veda etkinliği yapılmasını öneren Gülaldı, okul öncesi okul rutini oluşturmanın ve çocuklara dönemin bittiğini hissettirmenin önemine vurgu yapıyor. Tatil, sosyal yaşamın ve oyun zamanının sonu anlamına gelmez.

Uzun bir yaz tatilinin ardından okula dönüş vakti geldi. Bugünlerde pek çok konutta tatlı bir heyecan yaşanıyor. Çocuklar heyecanla okullarının açılmasını beklerken, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle buluşacakları günü sabırsızlıkla bekliyor olabilirler. Yaz tatilinin heyecanını arkadaşlarıyla paylaşacak, uzun süredir görmedikleri arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelecekler. Ancak bu her çocuk için geçerli olmayabilir.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı, yaz tatilinin ardından okula başlayacak çocukların okul kaygısı yaşamaması için velilere önerilerde bulundu.

 

Okula dönüş çocuklarda gerginlik ve kaygıyı tetikleyebilir

Bazı çocukların okula dönüş ve yeni okula başlama konusunda ciddi gerginlik ve kaygı yaşayabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı, “İlk kez okula başlayan çocuklar için oyun süresinin kısıtlanması, makul disiplin ve anneden ayrılma kaygısı. Zaman, çocuklar ve aileler açısından ele alınması gereken durumlardır. Bu tür gerginlik ve korku yaşayan çocuklarda isteksizlik, motivasyon kaybı, uyku ve beslenme bozuklukları, mantıksız vücut ağrıları gibi belirtilerin yaşanması da mümkündür. “Okuldan korkan çocuklarda bazen sinirlilik, itaatsizlik, meydan okuma, inatçılık gibi davranışlar da görülebiliyor.” O uyardı.

 

Okula dönüş, öğrenciler kadar velileri de sıkıntıya sokuyor…

Pek çok ailenin okullar açılmadan hemen önce çocuklarında bu olumsuz durumlarla karşılaştığını belirten Gülaldı, “Ebeveynlerin bu konuda çocuklarına karşı anlayışlı olması ve onlara zaman tanıması gerekiyor. Tatil döneminde daha fazla özgürlüğe sahip olan, uyku, beslenme, televizyon ve oyun zamanlarında esnekliğe sahip olan çocuklar, okulların açılmasıyla birlikte yeniden okul rutinine girecek. Bu durumun onlarda gerginlik yaratması oldukça doğaldır. Hatta ebeveynler okula başlarken de benzer kaygılar yaşayabilirler. Dolayısıyla bu geçiş sürecinin olumlu ve sakin geçmesi için ebeveynlerin hem kendi duygularının hem de çocuklarının duygularının farkında olması sürecin daha olumlu geçmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

 

Süreç doğru yönetilirse okula geçiş eğlenceli olabilir.

Gülaldı, çocuğun isteksiz, kaygılı ve stresli olmasının okulu sevmediği ya da gitmek istemediği anlamına gelmediğinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bunun nedeni, yetişkinler gibi onların da okula gideceği endişesidir. Tatil rehavetinden kurtulup okul disiplinine girin. “Doğru yönetilen bir süreçle tatilden okula geçiş stresli, hatta eğlenceli olmayacak.” dedi.

Çocuğun stresli ve kaygılı olması durumunda ebeveynlerin empati kurması gerektiğini öneren Gülaldı, şöyle devam etti: “Endişelerini açıklamasına yardımcı olabilir, onu anladığınızı söyleyebilir, aynı şeyleri o dönemde sizin de yaşadığınızı paylaşabilirsiniz. Böylece çocuğunuz bu duygulardan dolayı kendini suçlu hissetmeyecektir.”

 

Yeni eğitim yılı çocukların bilişsel ve duygusal hazırlığı için birlikte planlanmalıdır.

Dr., okulların açılmadan önceki günlerde okul rutininin kademeli olarak oluşturulmasının fiziksel ve biyolojik hazırlığa yardımcı olacağının altını çiziyor. Gülaldı, “Çocuklar en çok erken yatıp erken kalkma konusunda zorluk yaşıyor. Bu nedenle okul açılmadan önce uyum ve uyanma rutinine dönmek, beslenme saatlerini okul programına göre ayarlamakta fayda var. Çocuğunuzla okul hakkında konuşarak, bir yaş daha büyüdüğü için okulda yeni bilgiler öğreneceğini, farklı eğlenceli deneyimler yaşayacağını açıklayabilirsiniz. Yeni öğretim yılı için ödev, okuma ve oyun zamanlarının planları yine birlikte yapılabilir ve bunlar çocuğun çalışma köşesinin duvarına asılabilir. “Bu, çocukların okula hem bilişsel hem de duygusal olarak hazırlanmasına yardımcı olacaktır.” tavsiye etti.

 

Okullar açılmadan önce tatil veda etkinlikleri düzenlenebilir

“Özellikle tatilin son birkaç gününde özel bir aile etkinliği düzenlemenizi öneririz.” Gülaldı bunun nedenini şöyle anlattı ve açıkladı:

“Nasıl ki okulun son gününde çeşitli eğlenceli aktivitelerle eğitim dönemine veda ediyoruz, tatil dönemini de aynı şekilde tamamlamak önemli. Çocuğun ‘Bir dönemi tamamlayıp yeni bir döneme başlıyoruz’ diyerek arzuladığı özel bir yemek, özel bir gezi veya bir aktivite, çocuğun zihnindeki tatil dönemini sonlandırıp okul dönemini başlatacaktır. “İlkokul çocukları yaz arkadaşlarıyla parti yapabilir, lise öğrencileri için ise arkadaşlarıyla seyahat etmek, sinemaya gitmek gibi aktiviteler yaza veda etmek için faydalı olacaktır.”

 

Çocukların okul ve aile arasındaki dengeyi kurmalarına yardımcı olunmalıdır.

Okul hazırlıklarının çocukla birlikte yapılması gerektiğini öneren Gülaldı, “Çocukların okul alışverişine katılması, evde kendine ait bir köşe oluşturması, bu köşede okulla ilgili yeni düzenlemeler yapılması iyi olacaktır. ve okul için eğlenceli planlar hakkında konuşmak.” söz konusu.

Tatilin bitmesi ve okulun başlamasının sosyal hayatın, oyun zamanlarının ve serbest aktivitelerin sonu anlamına gelmediğini çocuklara hissettirmenin önemine vurgu yapan Gülaldı, “Ebeveynler olarak çocuklarımızın denge kurmasına yardımcı olmak önemli. okul ve aile hayatı arasında.” dedi.

 

Ayrıca okulun çocuk için hazır olmasına da dikkat edilmelidir.

Dr., bu süreçte çocuklara zaman tanınması ve sabırlı olunması gerektiğinin altını çiziyor. Gülaldı sözlerini şöyle tamamladı:

“Her şeye rağmen çocuklarda davranışsal ve psikolojik sorunlar devam ediyorsa bir uzmandan destek alınması uygun olabilir. Okula hazırbulunuşluğun en önemli unsurlarından biri de okuldur. “Velilerin okulun ilk günlerinden itibaren okul ve öğretmenlerle iyi bir diyalog ve işbirliği içinde olması, ‘okulun çocuk için hazır olduğunu’ gözlemlemesi her zaman faydalıdır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu